Fietsroutes Friesland

7 prachtige fietsroutes Friesland voor u samengesteld
Fietsroutes Friesland

Hier zijn 7 prachtige fietsroutes Friesland voor u uitgezocht.
Onderstaande zijn op volgorde van fietsafstand.

19 km – Rondje om Luxe vakantie Friesland
30 Km – Fietsen om het Nannewiid
35 Km – Langs enkele van de Friese 11 steden (Sneek en IJlst)
46 Km – Het grootst nog werkende stoomgemaal ter wereld
50 Km – De vier pontjes route rond Joure
53 Km – Sneekermeer route
60 Km – Rondje Tjeukermeer

Lees meer over de 7 mooie fietsroutes.

19 Km – Rondje om Luxe vakantie Friesland

Startplaats knooppunt 65 (Swettepoelsterdyk 1, 8512 AS Broek)

Fietsen rond Luxe vakantie Friesland
19 Km Fietstocht Friesland

Tijdens deze fietstocht Friesland ontdekt u de nabije omgeving van uw verblijf. Als eerste fietst u door het dorp Goingarijp. Goingarijp ligt aan het open water. In de zomer zijn hier veel watersporters te vinden. Een mooie route langs de Goingarijpster Poelen brengt u verder naar het volgende dorpje.

Een halve eeuw geleden stond in de wintermaanden veel water op de weilanden, maar ook waren de meeste boerderijen gelegen aan open vaarwater. Hierdoor waren boeren genoodzaakt veel met de boot en praam te werken. Koeien werden in pramen naar de landerijen gebracht. Tegenwoordig wordt ’s zomers alleen nog hooi gewonnen op de eilanden tussen het Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen.

Vanaf het fietspad zeilen op het Sneekermeer

Bij knooppunt 68 van uw fietstocht Friesland, bij de Hearrensylbrug, bevindt zich de Picknickers waar ze goede broodjes serveren.
Vervolgens staat in Terkaple een Rijks monumentaal Hervormd kerkje uit 1854, waarvan het uurwerk dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw. Dit is geheel met de hand gesmeed.

Aan de andere kant van Terkaple komt u in het dorpje Akmarijp met zijn stelpboerderijen. Hiervan zijn nog enkele in werking.

Na Akmarijp gaat u linksaf de straat Graverij in. U ziet aan de rechterkant het Ooievaarsdorp.
Lang geleden werd aan de Graverij veen afgegraven. Daarvan zijn de petgaten nog zichtbaar (aan uw linkerhand; een prachtig natuurgebied). De weg waar u overheen rijdt is in 1968 aangelegd. Hierdoor werd de landbouw economischer, er werden landerijen ontsloten.

Restaurant Terherne

Als laatste rijdt u door het dorpje Broek, wat een halve eeuw geleden hoofdzakelijk werd bevolkt door kleine boerderijen gelegen aan het open vaarwater. Bij enkele overgebleven boerderijen/ woningen zie je nog altijd het woongedeelte naar het water gericht. Dit prachtige dorp heeft zich ontwikkelt langs het open water, oftewel lintbebouwing en is zeer geliefd bij de welgestelde bevolking.

Afstappers:
De Picknickers Terherne              https://www.picknickers.nl/

30 Km – Rondje om Nannewiid

Startplaats knooppunt 64 (Tolhûswei 4, 8501 ZR Joure)

Fietsen rond It Nannewiid
30 Km Fietsen Friesland

Deze route start in Joure en voert u door het dorp Haskerhorne. U fietst door de landerijen naar een prachtige waterplas bij Oudehaske genaamd: Nannewiid. Dit is een ondiepe plas water waar veel gesurft en gezwommen wordt. De fietspaden rond het Nannewiid zijn prachtig aangelegd.

Nannewiid

Hierna komt u langs het “Skar”. Hier vond vervening plaats tussen 1850 en 1900. Het veen werd verkocht en als brandstof gebruikt. Hierdoor ontstond een afwisselend, onregelmatig gebied met petgaten, stripen (ribben) en uitgeveende sloten.
Wanneer u bij knooppunt 89 even van de route afwijkt en linksaf slaat de Gaasterweg in, dan treft u na ongeveer 500 meter aan uw linkerkant de Richard Jungweg aan. Die brengt u naar de Vogelkijkhut “De skiere goes” in de Easterskar.
Terug naar knooppunt 89 vervolgt u de route door het Friese platteland terug naar Joure.
Fietsen Friesland is Fantastisch.

Vogelkijkhut "De skiere goes"

35 Km – Langs dorpen en Friese steden

Startplaats knooppunt 36 (Osingahuzen 2, 8621 XD Heeg)

Fietsen langs dorpen en Friese steden
35 Km Fietsknooppunten Friesland

Deze route neemt u mee langs de plaatsen Heeg, Sneek, Folsgare, Oosthem, Oudega, Gaastmeer en IJlst. Op deze fietsroute Fietsknooppunten Friesland kunt u genieten van de rust, ruimte, natuur en platteland. En van de prachtige Friese dorpjes en steden.

Fietsen langs het water

Je start in de watersportplaats Heeg met o.a. het Houtbouwmuseum De Helling. Ervaar de traditionele houten scheepsbouw. Het bezoekerscentrum brengt de palinghandel en de traditionele houten scheepsbouw terug naar de 21ste eeuw. Zo zie je hoe de bouw van de Korneliske Ykes II tot stand is gekomen. Het robuuste houten schip ligt afgemeerd in het centrum van het dorp.

Vervolgens kun je in IJlst Houtzaagmolen “de Rat” bewonderen. Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen “de Rat”’. Deze is nog volop in productie. Stammen die liggen te water, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op- en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout. Hier ervaar je nog het oude houtzagers ambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “de Rat” dagelijks werd uitgevoerd.

De route gaat verder naar Sneek dat vooral bekend is door de Sneekweek, haar grachtjes en het historische monument De Sneeker Waterpoort. De Sneeker Waterpoort is het beeldmerk van Sneek en bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de stadsgracht naar het stadscentrum. Bovenin is de woning van de poortwachter.

Waterpoort Sneek

Vervolgens fiets je nog langs de kleine en rustige dorpjes Ysbrechtum, Folsgraare, Oosthem, Oudega en Gaastmeer. Hier kun je genieten van de rust en de natuur op het Friese platteland.

Een bezoekje aan Workum is de moeite waard. Zeker in de zomermaanden. Je fietst dan vanaf Oudega over het Brekkenpaed, langs de Oudegasater brekken, naar Nijehuizum en vervolgens naar Workum. Het museum van Jopie Huisman is te bezichtigen in Workum.
Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en de filosofie van de Friese autodidacte schilder Jopie Huisman.

Jopie Huisman das Museum

Vanaf Workum fiets je richting ’t Heidenskip waar je het pontje naar Gaastmeer neemt. Vanuit Gaastmeer fiets je terug naar startpunt Heeg.

Leuke afstappers?
Houtbouwmuseum in Heech
Houtzaagmolen de Rat in Ijlst
Jopie Huisman museum

46 Km Fietsroute langs Woudagemaal

Starteplaats knooppunt 80 (Appelwyk, 8501 Joure)

Fietsroute langs Woudagemaal
46 Km Fietsen in Friesland

In dit meest waterrijke deel van Friesland laten wij je vanaf de wal genieten van dit prachtige gebied. Want naast de vele watersport mogelijkheden (zoals sloep huren) is dit een schitterend gebied om te fietsen.

Deze fietsroute Fietsen in Friesland leidt je langs diverse waterwegen en meren. Vergezichten over het water, maar ook de landerijen en de natuur eromheen zijn prachtig. Ondanks dat iedereen altijd erg geniet van al dit water, kan het ook een probleem veroorzaken.

Woudagemaal Lemmer

Bij hoog water bijvoorbeeld. Dan wordt het oudst werkende stoomgemaal in Lemmer in werking gezet. Namelijk het Woudagemaal. Dit stukje werelderfgoed is te bezichtigen en is in de route opgenomen. Zo laat deze fietsroute alle facetten van het Wetter (Fries voor water) zien. Zeker de moeite waard! Natuurlijk is naast dit nog veel meer te zien en te beleven.

Sloten Friesland
Kanonnen in stelling gebracht. (stad Sloten)
Fietsen in Friesland, voert u langs stad Sloten
Kanon staat op de verdedigingswal. ( stad Sloten)

Leuke afstappers?
Woudagemaal in Lemmer
Museum in Sloten  

46 Km Fietsroute langs Woudagemaal

50 Km – De 4 pontjes rond Joure

Startplaats knooppunt 73 (Vegelinsweg 17, 8501 Joure)

De 4 pontjes route
50 km Fietspont Terherne

Friesland is een waterprovincie. In deze pontjesroute ziet u alle facetten van het mooie Friese landschap, op de fiets. Geniet van de uitzichten, de fraaie luchten, het bos, het water en de koeien die staan te grazen in de weilanden.

Overtocht fietspont bij Terherne duur ca 10 minuten

In deze fietstocht komt u vier maal een pontje tegen die u naar de overkant van het water brengt. Bij alle vier de pontjes kunt u even uitrusten, eventueel onder het genot van een kopje koffie/thee.

Fietspontje is in aantocht

De route leidt u langs gezellige dorpen. Hier treft u veel cultuur en is een korte wandeling zeker niet overbodig, zeker bij fietspont Terherne. In Langweer en Terherne is de watersport talrijk aanwezig. Bij de verschillende restaurants met uitgebreide menukaarten kunt u heerlijk lunchen of dineren.

Joure (een Vlecke) staat bekend om zijn Friese klokkenmakerijen en natuurlijk de fabriek Douwe Egberts. Daarnaast beschikt Joure over een historisch museum (Geelgietersstraat 1-11), van koffie tot klokken.

De openingstijden/vaartijden verschillen onderling nog wel eens. Houd de site van de Fryske Marren in de gaten voor de juiste informatie.

Opstapplaats Terherne voor pontje naar Sneekerhof

Leuke afstappers?
Pontje Nije skou
Jachthaven Sneekerhof
Eetcafé Portunus
Kameleondorp ( Terherne)
Meer van Lenten
Bistro Fred Joure
Museum Joure

53 Km – Rondje Sneekermeer

Startplaats knooppunt 64 (Tolhûswei 4, 8501 ZR Joure)

Rondje Sneekermeer
53 Km Rondje Sneekermeer

De Sneekermeerroute leidt je langs zeer mooie locaties en dorpen rondom Sneek. Zo fiets je uiteraard langs het Sneekermeer, maar ook over de oude binnendijk van de vroegere Middelzee en door dorpen als Terherne en Joure, en het tweelingdorp Oppenhuizen en Uitwellingerga.

Voordat je begint aan de fietsroute rondje Sneekermeer is het zeer de moeite waard een bezoekje te brengen aan het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17e tot de 20ste eeuw. Behalve veel van de Friese scheepvaart en scheepsbouw geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19e en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek.

Witwe Joustra Beerenburg

Weduwe Joustra is een distilleerderij waar sinds 1864 Beerenburg wordt gemaakt volgens het originele recept. De 6e generatie ontvangt je graag in de ambachtelijke slijterij met o.a. een nog volledig intact drankorgel. Naast Beerenburg worden er vele andere soorten likeuren en dranken gemaakt.

Als je in Terhene aankomt is een bezoek aan het Kameleondorp zeker de moeite waard. Het dorp Terherne is vooral heel bekend als Kameleondorp. De plek waar zich alle avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer uit de boeken afspelen!

Kameleon met Hielke en Sietze

Vergeet in het centrum van Joure het Museum Joure niet te bezoeken. Dit bestaat uit het Johannes Hessel Huis, het Kofjehus, Het Egbert Douweshuske (geboortehuisje van Egbert Douwe, de grondlegger van het concern Douwe Egberts).

Douwe egberts winkel in Joure

Leuke afstappers?
Het Fries Scheepvaart museum in Sneek
Distilleerderij Weduwe Joustra
Het Kameleondorp in Terherne
Museum in Joure

60Km – Fietsroute Tjeukermeer

Startplaats knooppunt 82 (Hollandiastraat 19, 8517 HC Scharsterbrug)

Fietsroute rond Tjeukermeer
60 Km Fietskaart Friesland

Omgeving.

De regio rondom het Tjeukemeer biedt volop gelegenheid om al fietsend te genieten van de weidsheid van het Friese veengebied. Het Tjeukemeer is het grootste meer in Friesland en fietsen rondom het meer is een genot: goede fietspaden, vrij van drukte en vrij van verkeer.

Het gebied is getekend door de vervening, meren en sloten.  Ook het Tjeukemeer is gevormd door stormvloeden, veenbranden en kruiend ijs.  Volgens de overlevering zijn hele dorpen in het meer verdwenen.

Fietsen vlak langs het Tjeukemeer

Lokale legendes.

Een andere legende uit dit gebied is die van de zusjes Tsjûke en March.  De beide zusjes zouden getuige zijn geweest van een grote veenbrand. Omdat ze elkaar door de rook niet konden zien riepen ze elkaars naam.
Toen de rook weer op trok was het veen verbrand en verzwolgen door het meer. Volgens de legende bleven de kreten van de zusjes nog lang echoën over het meer.

Dit rijksmonument is in de zomermaanden open als museum

Gemaal Echten.

Bij het gemaal van Echten staat een standbeeld ter nagedachtenis aan beide zusjes. Een leuke tussenstop als u deze route volgt. Ook is het dorpje Echtenbrug een tussenstop waard. In het centrum bij de brug kunt u op het terras aan het water een verfrissing nemen om het dorpje, met zijn mooie gereformeerde kerk en klein haventje eens rustig te bekijken.

Het gebouw heeft 150 jaar dienst gedaan als kerk

Kerk van Oosterzee

Verder op de 63 kilometer lange route vindt u Delfstrahuizen, Scharsterbrug en Sint Nicolaasga.

De route Fietskaart Friesland is vanaf Luxe vakantiehuis Friesland goed aan te vangen. Scharsterbrug is 6 km fietsen vanaf onze locatie.

Leuke afstappers?
Het Gemaal in Echten
Centrum Echtenerbrug