Vakantiehuis met Hottub

Op zoek naar een vakantiehuis met hottub?
Wij verhuren onze hout gestookte hottub aan onze gasten die extra ontspanning en plezier zoeken. Verwarm je eigen hottub met een brandend, knisperend vuurtje.

Boek ons vakantiehuis en vink bij opties je eigen hout gestookte hottub aan en kom genieten en relaxen.

Ook tijdens uw verblijf is er de mogelijkheid de hottub er los bij te boeken (indien beschikbaar).
U betaalt voor één dag €60,- en de volgende aaneengesloten dag slechts €30,- inclusief één bak met hout.
Wilt u een nieuwe lading hout? Dan kost dat €45,-. Wilt u nieuw water? Dan is de prijs €25,-.
Neem contact met ons op en wij zorgen dat de hottub klaar staat.

hout-gestookte-hottub

Waar staat de hottub?
De hottub staat op een afgeschermd beschut stukje op ons terrein.
Deze plattegrond geeft een overzicht van ons terrein waarbij de hottub geplaatst is met uitzicht over de weilanden.

Hoe werkt zo’n houtgestookte hottub?
De hottub wordt met vers water voor u gevuld voordat u arriveert.
Hieronder leggen we u stapsgewijs uit hoe de hottub te verwarmen.

-Opstarten van de kachel-
Kijk eerst even of het waterniveau tot circa 10 cm onder de rand is gevuld.
In de kapschuur staat een bakje met aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes en aansteker klaar.
Leg één of twee aanmaakblokjes in de kachel.
Steek de aanmaakblokjes aan.
Leg drie a vier aanmaakhoutjes erop. Deze beginnen direct te branden.

-Hout-
Nu kunt u het hout uit de kist gebruiken om de kachel te vullen. Sluit het deurtje en zet de schuif in het deurtje op halverwege.

-Temperatuur-
Na ca 20 minuten is het hout in de kachel zover opgebrand, dat deze weer bijgevuld kan worden met hout. Elk keer als er een kachel vol hout is opgebrand  verwarmt het bad met ca 6 graden.

LET OP!!
Roer de hottub goed door. Na enkele stookbeurten met hout is de temperatuur onderin koud en bovenin warm. Als men gaat roeren dan wordt de warmte verspreid en kan de juiste temperatuur gemeten worden.

Bij 37 graden heeft het water een heerlijke temperatuur. Boven de 40 graden is het niet meer prettig, dit is te warm. Stook de hottub door tot ca. 35 graden en probeer het even uit.

Bij het afnemen of terugplaatsen van het deksel van de hottub dient met twee personen gedaan te worden. Om schade te voorkomen dient het deksel plat in het gras te liggen. Wanneer u het deksel s’nachts op de hottub laat koelt deze bijna niet af.

Veel plezier en geniet van het panoramische uitzicht.

-Vakantiehuis met Wellness-
Vier vakantiehuizen hebben een eigen infrarood sauna. Echte vakantiehuizen met Wellness. Zo kom je heerlijk tot rust! En met diverse fiets- en wandelroutes leert u het prachtige Friese landschap kennen, inclusief de Friese meren.

Wil je overnachten in een vakantiehuis met hottub?
Tijdens het reserveren wordt de hottub u aangeboden. Let op: indien beschikbaar.
Boek online uw vakantiehuis met hottub!

Lees meer

Fietsroutes Friesland

7 prachtige fietsroutes Friesland voor u samengesteld
Fietsroutes Friesland

Hier zijn 7 prachtige fietsroutes Friesland voor u uitgezocht.
Onderstaande zijn op volgorde van fietsafstand.

19 km – Rondje om Luxe vakantie Friesland
30 Km – Fietsen om het Nannewiid
35 Km – Langs enkele van de Friese 11 steden (Sneek en IJlst)
46 Km – Het grootst nog werkende stoomgemaal ter wereld
50 Km – De vier pontjes route rond Joure
53 Km – Sneekermeer route
60 Km – Rondje Tjeukermeer

Lees meer over de 7 mooie fietsroutes.

19 Km – Rondje om Luxe vakantie Friesland

Startplaats knooppunt 65 (Swettepoelsterdyk 1, 8512 AS Broek)

Fietsen rond Luxe vakantie Friesland
19 Km Fietstocht Friesland

Tijdens deze fietstocht Friesland ontdekt u de nabije omgeving van uw verblijf. Als eerste fietst u door het dorp Goingarijp. Goingarijp ligt aan het open water. In de zomer zijn hier veel watersporters te vinden. Een mooie route langs de Goingarijpster Poelen brengt u verder naar het volgende dorpje.

Een halve eeuw geleden stond in de wintermaanden veel water op de weilanden, maar ook waren de meeste boerderijen gelegen aan open vaarwater. Hierdoor waren boeren genoodzaakt veel met de boot en praam te werken. Koeien werden in pramen naar de landerijen gebracht. Tegenwoordig wordt ’s zomers alleen nog hooi gewonnen op de eilanden tussen het Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen.

Vanaf het fietspad zeilen op het Sneekermeer

Bij knooppunt 68 van uw fietstocht Friesland, bij de Hearrensylbrug, bevindt zich de Picknickers waar ze goede broodjes serveren.
Vervolgens staat in Terkaple een Rijks monumentaal Hervormd kerkje uit 1854, waarvan het uurwerk dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw. Dit is geheel met de hand gesmeed.

Aan de andere kant van Terkaple komt u in het dorpje Akmarijp met zijn stelpboerderijen. Hiervan zijn nog enkele in werking.

Na Akmarijp gaat u linksaf de straat Graverij in. U ziet aan de rechterkant het Ooievaarsdorp.
Lang geleden werd aan de Graverij veen afgegraven. Daarvan zijn de petgaten nog zichtbaar (aan uw linkerhand; een prachtig natuurgebied). De weg waar u overheen rijdt is in 1968 aangelegd. Hierdoor werd de landbouw economischer, er werden landerijen ontsloten.

Restaurant Terherne

Als laatste rijdt u door het dorpje Broek, wat een halve eeuw geleden hoofdzakelijk werd bevolkt door kleine boerderijen gelegen aan het open vaarwater. Bij enkele overgebleven boerderijen/ woningen zie je nog altijd het woongedeelte naar het water gericht. Dit prachtige dorp heeft zich ontwikkelt langs het open water, oftewel lintbebouwing en is zeer geliefd bij de welgestelde bevolking.

Afstappers:
De Picknickers Terherne              https://www.picknickers.nl/

30 Km – Rondje om Nannewiid

Startplaats knooppunt 64 (Tolhûswei 4, 8501 ZR Joure)

Fietsen rond It Nannewiid
30 Km Fietsen Friesland

Deze route start in Joure en voert u door het dorp Haskerhorne. U fietst door de landerijen naar een prachtige waterplas bij Oudehaske genaamd: Nannewiid. Dit is een ondiepe plas water waar veel gesurft en gezwommen wordt. De fietspaden rond het Nannewiid zijn prachtig aangelegd.

Nannewiid

Hierna komt u langs het “Skar”. Hier vond vervening plaats tussen 1850 en 1900. Het veen werd verkocht en als brandstof gebruikt. Hierdoor ontstond een afwisselend, onregelmatig gebied met petgaten, stripen (ribben) en uitgeveende sloten.
Wanneer u bij knooppunt 89 even van de route afwijkt en linksaf slaat de Gaasterweg in, dan treft u na ongeveer 500 meter aan uw linkerkant de Richard Jungweg aan. Die brengt u naar de Vogelkijkhut “De skiere goes” in de Easterskar.
Terug naar knooppunt 89 vervolgt u de route door het Friese platteland terug naar Joure.
Fietsen Friesland is Fantastisch.

Vogelkijkhut "De skiere goes"

35 Km – Langs dorpen en Friese steden

Startplaats knooppunt 36 (Osingahuzen 2, 8621 XD Heeg)

Fietsen langs dorpen en Friese steden
35 Km Fietsknooppunten Friesland

Deze route neemt u mee langs de plaatsen Heeg, Sneek, Folsgare, Oosthem, Oudega, Gaastmeer en IJlst. Op deze fietsroute Fietsknooppunten Friesland kunt u genieten van de rust, ruimte, natuur en platteland. En van de prachtige Friese dorpjes en steden.

Fietsen langs het water

Je start in de watersportplaats Heeg met o.a. het Houtbouwmuseum De Helling. Ervaar de traditionele houten scheepsbouw. Het bezoekerscentrum brengt de palinghandel en de traditionele houten scheepsbouw terug naar de 21ste eeuw. Zo zie je hoe de bouw van de Korneliske Ykes II tot stand is gekomen. Het robuuste houten schip ligt afgemeerd in het centrum van het dorp.

Vervolgens kun je in IJlst Houtzaagmolen “de Rat” bewonderen. Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen “de Rat”’. Deze is nog volop in productie. Stammen die liggen te water, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op- en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout. Hier ervaar je nog het oude houtzagers ambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “de Rat” dagelijks werd uitgevoerd.

De route gaat verder naar Sneek dat vooral bekend is door de Sneekweek, haar grachtjes en het historische monument De Sneeker Waterpoort. De Sneeker Waterpoort is het beeldmerk van Sneek en bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de stadsgracht naar het stadscentrum. Bovenin is de woning van de poortwachter.

Waterpoort Sneek

Vervolgens fiets je nog langs de kleine en rustige dorpjes Ysbrechtum, Folsgraare, Oosthem, Oudega en Gaastmeer. Hier kun je genieten van de rust en de natuur op het Friese platteland.

Een bezoekje aan Workum is de moeite waard. Zeker in de zomermaanden. Je fietst dan vanaf Oudega over het Brekkenpaed, langs de Oudegasater brekken, naar Nijehuizum en vervolgens naar Workum. Het museum van Jopie Huisman is te bezichtigen in Workum.
Het Jopie Huisman Museum is gewijd aan het werk en de filosofie van de Friese autodidacte schilder Jopie Huisman.

Jopie Huisman das Museum

Vanaf Workum fiets je richting ’t Heidenskip waar je het pontje naar Gaastmeer neemt. Vanuit Gaastmeer fiets je terug naar startpunt Heeg.

Leuke afstappers?
Houtbouwmuseum in Heech
Houtzaagmolen de Rat in Ijlst
Jopie Huisman museum

46 Km Fietsroute langs Woudagemaal

Starteplaats knooppunt 80 (Appelwyk, 8501 Joure)

Fietsroute langs Woudagemaal
46 Km Fietsen in Friesland

In dit meest waterrijke deel van Friesland laten wij je vanaf de wal genieten van dit prachtige gebied. Want naast de vele watersport mogelijkheden (zoals sloep huren) is dit een schitterend gebied om te fietsen.

Deze fietsroute Fietsen in Friesland leidt je langs diverse waterwegen en meren. Vergezichten over het water, maar ook de landerijen en de natuur eromheen zijn prachtig. Ondanks dat iedereen altijd erg geniet van al dit water, kan het ook een probleem veroorzaken.

Woudagemaal Lemmer

Bij hoog water bijvoorbeeld. Dan wordt het oudst werkende stoomgemaal in Lemmer in werking gezet. Namelijk het Woudagemaal. Dit stukje werelderfgoed is te bezichtigen en is in de route opgenomen. Zo laat deze fietsroute alle facetten van het Wetter (Fries voor water) zien. Zeker de moeite waard! Natuurlijk is naast dit nog veel meer te zien en te beleven.

Sloten Friesland
Kanonnen in stelling gebracht. (stad Sloten)
Fietsen in Friesland, voert u langs stad Sloten
Kanon staat op de verdedigingswal. ( stad Sloten)

Leuke afstappers?
Woudagemaal in Lemmer
Museum in Sloten  

46 Km Fietsroute langs Woudagemaal

50 Km – De 4 pontjes rond Joure

Startplaats knooppunt 73 (Vegelinsweg 17, 8501 Joure)

De 4 pontjes route
50 km Fietspont Terherne

Friesland is een waterprovincie. In deze pontjesroute ziet u alle facetten van het mooie Friese landschap, op de fiets. Geniet van de uitzichten, de fraaie luchten, het bos, het water en de koeien die staan te grazen in de weilanden.

Overtocht fietspont bij Terherne duur ca 10 minuten

In deze fietstocht komt u vier maal een pontje tegen die u naar de overkant van het water brengt. Bij alle vier de pontjes kunt u even uitrusten, eventueel onder het genot van een kopje koffie/thee.

Fietspontje is in aantocht

De route leidt u langs gezellige dorpen. Hier treft u veel cultuur en is een korte wandeling zeker niet overbodig, zeker bij fietspont Terherne. In Langweer en Terherne is de watersport talrijk aanwezig. Bij de verschillende restaurants met uitgebreide menukaarten kunt u heerlijk lunchen of dineren.

Joure (een Vlecke) staat bekend om zijn Friese klokkenmakerijen en natuurlijk de fabriek Douwe Egberts. Daarnaast beschikt Joure over een historisch museum (Geelgietersstraat 1-11), van koffie tot klokken.

De openingstijden/vaartijden verschillen onderling nog wel eens. Houd de site van de Fryske Marren in de gaten voor de juiste informatie.

Opstapplaats Terherne voor pontje naar Sneekerhof

Leuke afstappers?
Pontje Nije skou
Jachthaven Sneekerhof
Eetcafé Portunus
Kameleondorp ( Terherne)
Meer van Lenten
Bistro Fred Joure
Museum Joure

53 Km – Rondje Sneekermeer

Startplaats knooppunt 64 (Tolhûswei 4, 8501 ZR Joure)

Rondje Sneekermeer
53 Km Rondje Sneekermeer

De Sneekermeerroute leidt je langs zeer mooie locaties en dorpen rondom Sneek. Zo fiets je uiteraard langs het Sneekermeer, maar ook over de oude binnendijk van de vroegere Middelzee en door dorpen als Terherne en Joure, en het tweelingdorp Oppenhuizen en Uitwellingerga.

Voordat je begint aan de fietsroute rondje Sneekermeer is het zeer de moeite waard een bezoekje te brengen aan het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Het Fries Scheepvaart Museum is een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17e tot de 20ste eeuw. Behalve veel van de Friese scheepvaart en scheepsbouw geeft het museum een beeld van de watersport uit de 19e en 20ste eeuw en van de woon- en leefcultuur van kooplieden en schippers uit Sneek en de Friese Zuidwesthoek.

Witwe Joustra Beerenburg

Weduwe Joustra is een distilleerderij waar sinds 1864 Beerenburg wordt gemaakt volgens het originele recept. De 6e generatie ontvangt je graag in de ambachtelijke slijterij met o.a. een nog volledig intact drankorgel. Naast Beerenburg worden er vele andere soorten likeuren en dranken gemaakt.

Als je in Terhene aankomt is een bezoek aan het Kameleondorp zeker de moeite waard. Het dorp Terherne is vooral heel bekend als Kameleondorp. De plek waar zich alle avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer uit de boeken afspelen!

Kameleon met Hielke en Sietze

Vergeet in het centrum van Joure het Museum Joure niet te bezoeken. Dit bestaat uit het Johannes Hessel Huis, het Kofjehus, Het Egbert Douweshuske (geboortehuisje van Egbert Douwe, de grondlegger van het concern Douwe Egberts).

Douwe egberts winkel in Joure

Leuke afstappers?
Het Fries Scheepvaart museum in Sneek
Distilleerderij Weduwe Joustra
Het Kameleondorp in Terherne
Museum in Joure

60Km – Fietsroute Tjeukermeer

Startplaats knooppunt 82 (Hollandiastraat 19, 8517 HC Scharsterbrug)

Fietsroute rond Tjeukermeer
60 Km Fietskaart Friesland

Omgeving.

De regio rondom het Tjeukemeer biedt volop gelegenheid om al fietsend te genieten van de weidsheid van het Friese veengebied. Het Tjeukemeer is het grootste meer in Friesland en fietsen rondom het meer is een genot: goede fietspaden, vrij van drukte en vrij van verkeer.

Het gebied is getekend door de vervening, meren en sloten.  Ook het Tjeukemeer is gevormd door stormvloeden, veenbranden en kruiend ijs.  Volgens de overlevering zijn hele dorpen in het meer verdwenen.

Fietsen vlak langs het Tjeukemeer

Lokale legendes.

Een andere legende uit dit gebied is die van de zusjes Tsjûke en March.  De beide zusjes zouden getuige zijn geweest van een grote veenbrand. Omdat ze elkaar door de rook niet konden zien riepen ze elkaars naam.
Toen de rook weer op trok was het veen verbrand en verzwolgen door het meer. Volgens de legende bleven de kreten van de zusjes nog lang echoën over het meer.

Dit rijksmonument is in de zomermaanden open als museum

Gemaal Echten.

Bij het gemaal van Echten staat een standbeeld ter nagedachtenis aan beide zusjes. Een leuke tussenstop als u deze route volgt. Ook is het dorpje Echtenbrug een tussenstop waard. In het centrum bij de brug kunt u op het terras aan het water een verfrissing nemen om het dorpje, met zijn mooie gereformeerde kerk en klein haventje eens rustig te bekijken.

Het gebouw heeft 150 jaar dienst gedaan als kerk

Kerk van Oosterzee

Verder op de 63 kilometer lange route vindt u Delfstrahuizen, Scharsterbrug en Sint Nicolaasga.

De route Fietskaart Friesland is vanaf Luxe vakantiehuis Friesland goed aan te vangen. Scharsterbrug is 6 km fietsen vanaf onze locatie.

Leuke afstappers?
Het Gemaal in Echten
Centrum Echtenerbrug

Vakantiehuis Joure

Vakantiehuis Joure

Familie op bezoek

Familiebezoek slaapt bij Luxe vakantie Friesland
Uw familie of vrienden komen op bezoek. Maar hoe doe je dat met slapen? Geen nood, bij ons kunt u terecht voor een tijdelijke woonruimte.

Verhuizen

Verhuizen doe je met vrienden, overnachten bij ons
Verhuizen is leuk en spannend, maar red je het niet op tijd, ben je afgemat? Hoog tijd om de nacht ergens anders door te brengen.

Je kunt bij ons bijkomen in het bubbelbad of in de sauna en uitrusten op onze boxspringbedden. Bekijk hier de beschikbaarheid.

Verbouwen

Van 1 nov tot 31 mrt voordelig overnachten
Heeft u bouw- of verbouwplannen?

Wij hebben comfortabele woningen die voor langere periode (meer dan 4 weken) in de wintermaanden (van 1 nov tot 31 maart) zeer aantrekkelijk geprijsd zijn.
Bel ons  op 0513-412864 of mail

Vakantiehuis Joure

Vakantiehuizen Joure
Zoekt u in hartje Friesland of rondom Joure een vakantiehuis? Bekijk dan onze vakantiehuizen.

Op 5 minuten fietsen van het centrum Joure.

Korte vakantie

Voor een korte vakantie of weekendje weg
Zin in een korte vakantie of een weekendje weg? Bekijk hier de beschikbaarheid en bereken uw prijs.

Voor een last minute gaat u natuurlijk naar onze Last minute weekendje weg pagina.

Romantisch overnachten

De ideale plek voor romantisch overnachten
Verras je geliefde met een cadeaubon van Luxe vakantie Friesland

Geniet van elkaar tijdens jullie  weekendje weg.
Laat s’morgens een heerlijk Fries ontbijt bezorgen.
Bekijk welk restaurant Joure het best bij jullie past.
Verwen jezelf in eigen sauna en bubbelbad.

Kijk of vakantiehuis Haailân vrij is.

zwembad Joure

Zwembad Joure.

Swimfun vlakbij Luxe vakantie Friesland

Als gastvrouw van Luxe Vakantie Friesland spreek ik veel van onze gasten en hoor ik verhalen over de meegemaakte avonturen tijdens hun verblijf. Zo sprak ik een poosje geleden een moeder van drie kinderen. Wat waren hun plannen voor het weekend? De weersvoorspelling was bepaald niet gunstig. Toch wisten zij een fantastisch weekend te hebben als gezin. Lees hieronder het verhaal van fam. De Jong.

Swimfun Joure

 Al jaren komen wij, mijn man en ik en onze drie kinderen vakantie vieren in Friesland. Friesland is zo mooi. Gezellige dorpjes, lieve mensen en dan overal dat prachtige weidse uitzicht. Soms tref je het met het weer, maar soms ook niet. Daar trekken wij ons niet zoveel van aan. We zijn uit de sleur van alle dag en daar gaat het om. Maar dit jaar hadden we echt pech met het weer, dus zijn we met z’n allen naar zwembad Joure gegaan, een subtropisch zwembad. Wat hebben de kinderen (en wij ook) daar genoten!

We waren er jaren geleden al een keertje geweest, dus we wisten dat we altijd naar  Zwembad Joure Swimfun konden gaan. Maar we zagen een compleet nieuw zwembad! Met een nieuwe naam: Swimfun. Wat leuk!

 

We reden er naar toe en zagen ruim parkeergelegenheid. De kinderen vonden de entree erg leuk, vooral op de kleine schildpadden waren ze erg gesteld . De kleedkamers waren nog hetzelfde gebleven en zo zagen we nog een aantal andere herkenningspunten.
Maar.. er waren twee nieuwe glijbanen, waarvan één wildwaterbaan. Wat vonden we die leuk! Ook zagen we dat de ‘oude’ glijbaan dicht was gemaakt met daar binnenin prachtige lichtjes. Weer een verrassing.

Toen mijn man met de kinderen ging zwemmen, ging ik de Turkse stoomcabine in. Lekker even alleen. Ik zag dat er ook kruidenbaden waren en een grote whirlpool. En dat koude bad was er ook nog steeds..brr.. mij niet gezien.

’s Middags hebben we de kinderen getrakteerd op friet met mayonaise en wat drinken. Dat hoort erbij vind ik.
We hebben genoten van een dagje zwemmen in het mooie zwembad Joure, wij hadden de hele dag Swimfun!

Vakantiehuis Friesland

Familie de Jong heeft in oktober 2015 een weekendje overnacht bij Luxe vakantie Friesland, we willen ze bedanken voor de bijdrage aan deze blog.

 

Een verwenweekend – 10 tips voor een happy you

De herfstvakantie komt eraan. Tijd om het werk neer te leggen en jezelf rust te geven.

Je hebt het af en toe nodig, er even tussenuit, Verwenweekend jezelf verwennen. Heerlijk toch?! Vaak doe je dit te laat of te weinig. Laat me je even op weg helpen.

Geef jezelf eens een verwenweekend cadeau bij Luxe Vakantie Friesland. Ik geef je 10 tips.

1. Elk vakantiehuis heeft een badkamer met prive sauna en infrarood (vakantiehuis 4 en 5).
2. Keuze uit vers ontbijt elke ochtend
3. Mooie wandelroutes
4. Talloze fietsroutes
5. Wij zijn dichtbij het gezellige Joure
Op twee kilometer afstand heerlijke restaurants Bistro Fred,  Jouster Toer, De jongens van Joure of koffiehuis Doppio-Espresso.
6. Er zijn leuke in- en outdoor activiteiten voor kinderen
Swimfun, Speelbosjoure, Kameleonterherne.
7. Je kan met mooi weer een sloep huren
8. Adembenemend uitzicht over landerijen
9. Er is een speeltuin voor kinderen bij je vakantiehuis
10. Je wordt één met de natuur.

Blog-Verwenweekend-top-10-tips

Nog niet genoeg verwend? Dan weet ik het ook niet meer. Soms is een nachtje Friesland al genoeg, of een romantisch nachtje weg. Kijk anders last minute bij ons, er is vast nog wel een vakantiehuis beschikbaar. Maar wacht niet te lang en boek nu voordat iemand je voor is. Kijk op onze site.
Volgens mij heb ik je genoeg opgewarmd voor een verwenweekendje. Ik zeg, geniet ervan!

Trouwens, volg je ons al op Twitter en Facebook? Daar houden we je op de hoogte van de blogs die we wekelijks posten, maar ook de rubriek Under it fergrutgles (Uitgelicht)komt online, bekend van onze nieuwsbrieven. Een rubriek waarin we vertellen wat er binnenkort gaat gebeuren en wat je misschien nog niet wist 😉

blog-foto-Akkelien (2)

Vogelkijkhut

Luxe Vakantie Friesland: ”Is het een aanrader voor gasten?”Vogelhut

Ja dat is zeker een aanrader voor gasten die ervan houden, je kunt er prachtig vogels
fotograferen, maar gewoon er zitten en genieten van al dat moois is ook al prachtig. We hebben de vogelkijkhutten allemaal gevonden op vogelkijkhut.nl  en hebben er meerdere bezocht.

Waar we het meest waren is de vogelkijkhut: Skiere Goes (Oosterschar)  misschien handig te vermelden dat als je er zo heen rijdt, dat je de navigatie instelt op: Richard Jungweg 2, Rotsterhaule. Hier zaten veel koddige zilverreigers (vaak vlak voor de hut), en veel andere watervogels (ligt aan de tijd van het jaar, vogeltrek enz.) maar ook kijkt de hut links uit op riet waar je mooie rietvogels ziet (baardmannetje, winterkoninkje e.a) en het allermooiste is dat het ijsvogeltje er veel zit.
Maar we hebben er ook twee ochtenden zitten kijken naar de zonsopkomst, prachtig met de mist over het water die langzaam oplost als het lichter wordt.

Bij natuurgebied De Deelen zit vogelkijkhut Turfhut, stel je navigatie in op: Hooivaartsweg 9a, Gersloot-Polder (hier moet je wel een stukje wandelen vanaf de parkeerplaats). Er is hier ook een wandelroute door het moeras die ook de moeite waard is (wel heel veel muggen J) Hier zagen we vorig jaar heel veel vogels en dit jaar heel weinig, dus het blijft altijd een gok.

Dan zitten er als je het niet erg vindt een stukje verder te rijden bij natuurgebied de Alde Faenen meerdere vogelkijkhutten. Wij hebben er daar twee van bezocht : vogelkijkhut Jan Durkspolder, navigatie instellen op: Geau 2, Oudega. (Deze was ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers!!)
Hier zaten eenden soorten maar er kwam ook regelmatig de bruine kiekendief over.

vogelkijkhutten

De andere vogelkijkhut die we bezocht hebben was: Westersenning, vlakbij de Jan Durkspolder, maar klein stukje verder het gebied inlopen.
Hier hebben we ook de kiekendief, reiger, buizerd enz. gezien, maar vooral op het veld vlak voor de hut een heleboel roodborsttapuiten en bloemputters, en een prachtig biddend valkje.

Verder zijn we nog aan de IJsselmeerkant geweest, maar daar was nu minder te zien, in de winter wel schijnt het…

We wensen de andere gasten ook veel vogelplezier toe!!

Vakantiehuis FrieslandFred en Annemiek hebben in september 2015 anderhalve week overnacht bij Luxe Vakantie Friesland. Onze dank gaat uit naar deze prachtige blog die zij geschreven hebben voor vogelliefhebbers.

 

Kameleondorp

Lees en voilà, het perfecte dagje uit.Kameleondorp

Ik voel me stom. Bij ons in de buurt heb je een leuke attractie en ik ben er nog nooit geweest. Werkelijk, hemelsbreed is het drie kilometer.. erg he?! Ben jij iemand die alles uitgeprobeerd heeft in zijn omgeving?

Dit Dagje uit is perfect. Het bezit een avontureneiland met spannende paden en moerassen, rondvaarten met boerenpramen geduwd door een Kameleon (nee joh, niet zo’n dier dat camoufleert ) een heus kameleonboerderij met pratende melkbussen en een theetuin met een groot speelerfKameleondorp“.

Oja, en had ik ook al gezegd dat het ook te bezoeken is bij slecht weer?
Ik zou mensen kunnen enthousiasmeren dat wij zoiets in de buurt hebben, ik zou Friesland aan kunnen prijzen want ja, wij hebben in Terherne een kameleondorp! Maar ik ben er nog NOOIT geweest…

Dit is namelijk een verrijking voor Friesland als je met kinderen op vakantie bent. Hier kan je een hele dag voor uit trekken. Er is voor ieder wat wils. Ben je in groter gezelschap, ben je jarig, ga je op schoolreisje? Alles is hier mogelijk! (Zeur maar net zo lang bij je juf totdat je hier naartoe mag gaan)
Ik vind zulke ondernemingen de moeite waard. Dit is waar mensen graag naar toe willen. Ergens waar je veel lol kunt beleven met elkaar. En dat in Friesland, bij mij in de buurt.

Kameleondorp Terherne

Dus ik ga binnenkort naar het Kameleondorp voor een rondvaart op een boerenpraam, geduwd door een Kameleon. En natuurlijk ga ik binnen in de Kameleonboerderij een kijkje nemen met aansluitend een kopje koffie. Daarna kunnen jullie van mij weer een blog verwachten met de gemaakte foto’s en zal ik jullie persoonlijk vertellen over mijn eerste ervaring in het Kameleondorp.

Lijkt het je ook leuk om hier een dagje naar toe te gaan, maar woon je te ver weg? Bel of mail ons gerust of kijk op onze site voor beschikbare huisjes dichtbij het Kameleondorp in Terherne.

blog-foto-Akkelien (2)

Joustermerke

Welke Jouster heeft daar nu niets mee. Elk jaar maak ik er een gezellige dag van. Het begon vroeger al. We woonden naast de botsauto’s en als het acht uur was sloeg de torenklok en begon de Merke.

Joustermerke

Ik moest al zo lang wachten totdat mijn moeder het tijd vond om op pad te gaan. Ik ging liever zelf ‘s morgens vroeg al. Overdag bij de kraampjes langs, bij de paarden en ponymarkt en ’s avonds met vader in de botsauto’s.
Broer en zussen kwamen altijd het hele weekend thuis. Tante kwam altijd met Joustermerke de donderdags soep en broodjes eten. (Nog steeds eten we bij mijn zwager en zus soep met broodjes en druiven als toetje).

Maanden van tevoren had ik al voor de Joustermerke gespaard. Lege flessen verzamelen, klusjes doen voor heit en mem, auto poetsen of boodschappen doen voor pake en beppe.
In mijn basisschooltijd gingen we de dag voor Joustermerke al over de kermis. Nieuwsgierig welke attracties er zouden staan. Destijds had je de Hobbelende Geit en de Rups, en als je geluk had mocht je een proefritje maken, helemaal gratis. Geweldig was dat.

Toen ik ouder werd, ging ik elke maandagavond samen met zus Merke vieren. Wat hadden we een lol. Één keer ben ik bij de paarden koers geweest. Op de Jouster drafbaan met een nichtje. De regels kende ik niet, maar stoer stonden we tussen de paardenliefhebbers en gokkers naar de sulky’s  te kijken.

In mijn huwelijk altijd samen met man naar de Agrarische Schouw. Ach, die werktuigen konden mij niet boeien. Maar gezellig was het zeker. Dan nog even de Midstraat door, maar op sommige plekken was het zo druk, je stond schouder aan schouder en kwam geen stap vooruit. Tja, en dan loopt de dag ten einde.
Moe van het geslenter weer naar huis, maar wel met een zak oliebollen.

blog-foto-bertha

Vakantie in nederland

Tsja.. en dan is het alweer voorbij. De zomer vakantie in Nederland..

De laatste zonnestralen die je rug verwarmen terwijl je buiten op je terras zit of op een bankje in het park. Wanneer er genoeg zonnestralen door mij gevoeld zijn gedurende de zomermaanden, dan mag van mij de zomer eindigen en overgaan in een nieuw seizoen. We gaan weer aan het werk, kinderen gaan naar school en het ‘gewone’ leven begint weer.  Denk je dan wel eens aan een vakantie in Nederland boeken? Boek je wel eens een vakantie in Nederland in de maand oktober bijvoorbeeld?

Er zijn veel mensen die zweren bij zonnige vakanties. Zonder zon kan je namelijk geen vakantie vieren toch? Wat vind jij hiervan? Ik heb voor zulke vakanties een ‘recept’ uitgevonden.

Benodigdheden: kachel, privesauna, koelkast, wijntje/biertje/frisdrankje.
1. Maak de woonkamer lekker warm (open haard is het mooist, maar zonder kan ook prima).
2. Zet je privesauna aan en wacht tot deze de gewenste temperatuur heeft.
3. Volg het saunaritueel zoals het bedoeld is. Douchen, sauna, afkoelen, rusten en weer opnieuw,       douchen etc.
4. Doe comfortabele kleren aan en pak je drankje uit de koude koelkast. Plof op de bank en geniet! Voel je lichaam compleet tot zijn rust komen.

Ik vind dit heerlijk en heb niet meer nodig dan deze basis ingrediënten voor een vakantie in Nederland. Maar wat zijn jouw basis ingrediënten?

Als het namelijk regent in Nederland, maar je wilt hier toch op vakantie, dan heb je een bepaalde basis nodig om optimaal te kunnen genieten van je verdiende vakantie. Want zo af en toe een vakantie vieren is nodig, wij hebben dat tegenwoordig nodig. Er is namelijk een stijging in je welbevinden en gezondheid waar te nemen bij een positief vakantie gevoel (zie vakantiestudie ) over waarom wij op vakantie gaan.

Vakantie in Nederland
Dus in plaats van kijken naar wat we graag willen zien op onze vakantie, zoals veel zon en mooie stranden is het ook belangrijk om te kijken naar een vakantie die jouw innerlijke JIJ streelt, iets waarvan jij van binnen helemaal blij en gelukkig wordt.  En kijk, als we dan allemaal onze basis ingrediënten leren kennen is zelfs vakantie in Nederland het hele jaar door een succes lijkt mij. Dan maakt het toch niet uit welk weer je hebt?

blog-foto-Akkelien (2)

Wellness

De wereld waarin wij leven lijkt steeds meer op een achtbaan en hij lijkt sneller te gaan. Alsof we elk jaar opnieuw versnellen om maar meer, beter, hoger, rijker en succesvoller te leven.
Toch krijg ik ook een beginnende afkeer tegen deze manier van leven en komen woorden als genieten, geluk en relaxen meer naar voren in de media. Als je kunt genieten van de kleine dingen, gezond en in balans leeft dan doe je het goed!Relaxen

Al jaren ben ik bekend met sauna’s. Grote sauna’s of juist kleine sauna’s, in het bos of in een dorpje, het maakt niet uit. Ik kan er alleen maar genieten. Waarom trek ik die lijn van genieten niet door naar thuis? En hoe hou ik die genietenslijn vervolgens vast?
Want, herken je dit? Jouw wekker gaat, kind van bed, ontbijten, naar de opvang brengen, werken, kind ophalen, eten klaarmaken, dineren, spelen met je kind, naar bed brengen, sporten, nog even laptop openslaan voor laatste werkdingen en na een aflevering van mijn lievelingsserie op Netflix neervallen op bed en er (hopelijk) acht uurtjes later weer af te stappen en begint het riedeltje opnieuw. Dus geen hectiek meer voor mij. Hoe doe ik dat dan?
Als je je goed voelt bij wat je doet, een goede balans inspanning/ontspanning, uitgerust bent, geniet je van de kleinste dingen. Je hebt dan een balans gevonden tussen ontspanning en inspanning dat wellness genoemd wordt (welbeing en fitness).
Bij Luxe Vakantie Friesland ervaar je complete wellness. Er is volop ruimte voor inspanning. Denk aan wandel- en fietstochten en aan een prachtige hardloop- en/of skeeleromgeving. Na deze inspanning stap je in een heerlijk bubbelbad, regendouche of je benut de sauna met infrarood. Even lekker dompelen onder de koude emmer en je voelt je herboren! De balans is gevonden, je hebt het wellness niveau bereikt.Wellness
De heerlijke Wellness in combinatie met een scherpe prijs maakt een weekendje, weekje of midweekje Luxe Vakantie Friesland tot een ontspannen stukje van je hectische leven. Toch maar ‘es wat vaker boeken dan maar!

blog-foto-Akkelien (2)